902.gr

Υπογράφω

Από το Blogger.

Αναγνώστες

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011
Στη Βόλβη
Αντίστοιχη σκανδαλώδης διόγκωση έργου επιχειρήθηκε και στους πρώην δήμους Εγνατίας και Αρέθουσας, οι οποίοι υπάγονται πλέον στο δήμο Βόλβης. Ειδικότερα στην Εγνατία το έργο από τα 516.611 ευρώ εκτινάχθηκε στα 1,6 εκατ. (συν 210%) και η έκταση από τα 1.300 στα 2.575 στρ. (συν 98%).
Στην Αρέθουσα από τα 484.812 ευρώ πήγε στο 1,4 εκατ. (συν 198%) και από τα 1.230 στα 2.300 στρ. (συν 87%). Σύμφωνα με πληροφορίες στις προς κτηματογράφηση περιοχές περιελήφθησαν και εκτάσεις που αφορούν λίμνες ή υπόκεινται στο καθεστώς της συνθήκης Ramsar. Το θέμα εξετάζεται στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλβης.


Ο Π. Ψωμιάδης

Να σημειωθεί ότι πολλές από αυτές τις αρχικές συμβάσεις χρηματοδοτούνταν κατά το 1/3 από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης. Εξαιτίας αυτού ο τότε νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης είχε ενημερωθεί από δημάρχους για το σκανδαλώδες εγχείρημα της επέκτασης των συμβάσεων και του είχε ζητηθεί να παρέμβει και με την ιδιότητα του πολιτικού προϊσταμένου της πολεοδομίας Θεσσαλονίκης. Ωστόσο η επέκταση των συμβάσεων συνεχίστηκε κανονικά.

Στο σκαμνί η Ελλάδα

Η υπόθεση των σκανδαλωδών συμβάσεων έφτασε ως τις Βρυξέλλες έπειτα από καταγγελία ιδιωτών. Το Νοέμβριο του 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στην Ελλάδα «αιτιολογημένη γνώμη», ζητώντας από τη χώρα μας να συμμορφωθεί με τους κανόνες κοινοτικού δικαίου περί σύναψης δημοσίων συμβάσεων. Βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας ο προϋπολογισμός μιας συμπληρωματικής σύμβασης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του ποσού της αρχικής σύμβασης. Η τότε περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή ζήτησε αμέσως από τα δημοτικά συμβούλια να ανακαλέσουν τις αποφάσεις που είχαν λάβει για την επέκταση των συμβάσεων. Παρά όμως τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τις ελληνικές αρχές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα αρθούν οι παραβάσεις και παρά τις παραινέσεις της κυρίας Λιονή αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Έτσι το Δεκέμβριο του 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, με το αιτιολογικό ότι «η Ελληνική Δημοκρατία διά της σύναψης δημοσίων συμβάσεων μέσω διαδικασίας με διαπραγμάτευση και χωρίς να προηγηθεί δημοσίευση σχετικής προκήρυξης» παρέβη την κοινοτική νομοθεσία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Θέματα

Αναζήτηση

Αρχείο

Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας

ΠΟΛΥΖΩΙΔΟΥ ΒΑΣΩ

  • Πτυχιούχος Φυσικομαθηματικής
  • Ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης,
  • Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βόλβης,
  • Μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών Σταυρού
  • Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Ρεντίνας
  • Μέλος του Συντονιστικού Στρυμονικού ενάντια στην επένδυση Χρυσού
  • Αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης