902.gr

Υπογράφω

Από το Blogger.

Αναγνώστες

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης σκανδαλώδεις συμβάσεις

http://www.makthes.gr/filestore/modules/news/76095/2h.jpg
Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011
Tου Νίκου Ηλιάδη
Μία πολύ σοβαρή υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος, για την οποία μάλιστα η Ελλάδα ήδη έχει...
παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, διερευνά η δικαιοσύνη.
Νομικοί κύκλοι την αξιολογούν ως ένα από τα πλέον ενδεικτικά σκάνδαλα όσον αφορά τον τρόπο ανάθεσης έργων στο χώρο της αυτοδιοίκησης, με πρωταγωνιστές στελέχη δημοτικών διοικήσεων, καθώς και δημόσιες υπηρεσίες με προεξάρχουσα την πολεοδομία Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για έξι συμβάσεις με σκοπό την κτηματογράφηση και τον πολεοδομικό σχεδιασμό περιοχών στους πρώην δήμους Βασιλικών, Εγνατίας, Αρέθουσας του νομού Θεσσαλονίκης και Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Τη σκανδαλώδη υπόθεση ερεύνησε αρχικά το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το πόρισμα του οποίου διαβιβάστηκε στην εισαγγελία εφετών Αθηνών και από εκεί στην αρμόδια εισαγγελία της Θεσσαλονίκης, η οποία με τη σειρά της διέταξε τη διερεύνησή της. Στο πλαίσιο αυτής εντός της εβδομάδας καλούνται προς κατάθεση οι πρώτοι μάρτυρες, πρώην και νυν δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη της πολεοδομίας Θεσσαλονίκης και Πολυγύρου, του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης κ.ά. Παράλληλα έχουν επιβληθεί οι πρώτες πειθαρχικές ποινές σε βάρος δημοτικών συμβούλων, ενώ στα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια έχουν παραπεμφθεί και τέσσερα στελέχη της πολεοδομίας Θεσσαλονίκης, καθώς και υπάλληλοι της πολεοδομίας Πολυγύρου. Την ίδια ώρα οι τρεις καλλικρατικοί δήμοι στους οποίους έχουν περιέλθει οι πρώην δήμοι Βασιλικών (τώρα Θέρμης), Εγνατίας και Αρέθουσας (Βόλβης) και Κασσάνδρας αναζητούν τρόπο, για να ξεφορτωθούν τις συμβάσεις που υπέγραψαν οι προηγούμενες διοικήσεις, χωρίς να χρεωθούν τις σκανδαλώδεις οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές.

Η μεθόδευση

Η όλη μεθόδευση -για μεγάλο κόλπο κάνουν λόγο παράγοντες της αυτοδιοίκησης και μηχανικοί- έγινε ως εξής: Οι διοικήσεις των τεσσάρων πρώην δήμων προκήρυξαν διαγωνισμό για την κτηματογράφηση και τον πολεοδομικό σχεδιασμό περιοχών τους και συνήψαν συνολικά έξι συμβάσεις, μία ανά δήμο, πλην της Κασσάνδρας η οποία υπέγραψε τρεις. Και στις έξι περιπτώσεις ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία που είχε επιλεγεί και σε άλλα αντίστοιχα έργα άλλων δήμων. Ως εδώ δεν υπήρχε τίποτε το μεμπτό. Στην πορεία όμως και κατόπιν σχετικής υπόδειξης (αιτιολογημένης έκθεσης) των πολεοδομικών γραφείων Θεσσαλονίκης και Πολυγύρου έγινε επέκταση των συμβάσεων κατά 158% μεσοσταθμικά όσον αφορά τον προϋπολογισμό των έργων και κατά 167% ως προς το σύνολο των στρεμμάτων. Ειδικότερα, ενώ συνολικά οι έξι συμβάσεις είχαν αρχικό προϋπολογισμό 3.890.000 ευρώ, με τις συμπληρωματικές συμβάσεις ο προϋπολογισμός ανήλθε στα 10.034.819 ευρώ. Την ίδια ώρα οι προς μελέτη περιοχές από 9.404 στρέμματα έφτασαν στα 25.123. Σημειώνεται ότι τις αιτιολογικές εκθέσεις της πολεοδομίας Θεσσαλονίκης υπέγραφαν οι ίδιοι πάντοτε μηχανικοί, ένας εκ των οποίων υπήρξε και υποψήφιος δήμαρχος στην Κασσάνδρα! Σε αυτές επισυνάπτονταν και σχετικοί πίνακες προμέτρησης εργασιών υπογεγραμμένοι από τον ανάδοχο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Θέματα

Αναζήτηση

Αρχείο

Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας

ΠΟΛΥΖΩΙΔΟΥ ΒΑΣΩ

  • Πτυχιούχος Φυσικομαθηματικής
  • Ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης,
  • Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βόλβης,
  • Μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών Σταυρού
  • Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Ρεντίνας
  • Μέλος του Συντονιστικού Στρυμονικού ενάντια στην επένδυση Χρυσού
  • Αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης